Zöldbabfőzelék Edy módra
Hozzávalók:
- kb. 1,6 literhez:
- 75 dkg zsenge vajbab tisztítva, darabolva
- 1 babérlevél
- kis vöröshagyma felaprítva
- kb. 3 púpozott evőkanál riszliszt (vagy sima liszt)
- 3-4 evőkanál kókusz olaj
- (vagy rendes zsiradék)
- 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva (vagy fokhagymakrém is jó)
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- 2-3 dl tejföl
- kevés ecet
- kevés cukor
Elkészítés:
A zöldbabot felteszem főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval, beleteszem a vízbe a vöröshagymát, és a babérral puhára főzöm. /Mirelitet úgy készítem, hogy zsiradékon megpárolom pár percig a babot/
Ha puha, a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.
Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén hozzáadom a petrezselymet, de azzal már nem főzöm.
Ha puha, a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.
Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén hozzáadom a petrezselymet, de azzal már nem főzöm.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése