Zöldbabfőzelék Edy módra




Hozzávalók:

  • kb. 1,6 literhez:
  • 75 dkg zsenge vajbab tisztítva, darabolva
  • 1 babérlevél
  • kis vöröshagyma felaprítva
  • kb. 3 púpozott evőkanál riszliszt (vagy sima liszt)
  • 3-4 evőkanál kókusz olaj
  •  (vagy rendes zsiradék)
  • 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva (vagy fokhagymakrém is jó)
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • 2-3 dl tejföl
  • kevés ecet
  • kevés cukor

Elkészítés:

A zöldbabot felteszem főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval, beleteszem a vízbe a vöröshagymát, és a  babérral puhára főzöm. /Mirelitet úgy készítem, hogy zsiradékon megpárolom  pár percig a babot/

Ha puha, a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.

Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén hozzáadom a petrezselymet, de azzal már nem főzöm.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések