Álmok4: Szicília - Catania




„…A hatodik napon
az Atya, hogy művét bevégezé,
örömében, mert ily
szépet alkotott,
a földet két kezébe vette
s rá csókot nyomott.
Ott, ott, hol ajka illeté,
ott van Szicília.”

(Renzino Barbera)

Szicília a  Földközi-tenger legnagyobb, Európa hetedik, a világ 46. szigete, valamint Olaszország közigazgatásilag legkiterjedtebb régiója. Területe 25 700 négyzetkilométer, lakosainak száma kb. 5 millió.


Szigetek és vulkánok
Olaszország Calabria tartományától a Messinai-szoros választja el Kelet felől. A szigeten található Európa leghatalmasabb tűzhányója, az Etna (3370 m), nem messze Catania városától. Igen aktív vulkán, gyakori kitörések jellemzik.
Szicíliához tartoznak a tőle északra fekvő Lipari-szigetek.

Domborzat és vízrajz

Szicília szigetén négy nagyobb hegyvonulat található. A Szicíliai Appenninek a Messinai-szorostól a Torto folyóig húzódik az északi partvonal mentén. A hegylánc a Calabriai-Appenninek folytatása, három szakasza van: a Peloritani, a Nèbrodi (v. Caronie) és a Le Madonie. Legmagasabb csúcsai 2000 méteresek. Egy másik hegycsoport a nyugati vidékeket öleli körül, a Torto és a Platani folyóktól nyugatra helyezkedik el. A harmadik hegylánc délnyugaton a tengerig húzódik. Legjellemzőbb vidékét Kéntermő Fennsíknak is nevezik. A 19. század folyamán Ennában és Caltanissettában jelentősebb kénbányászat folyt, de az ötvenes években a kitermelés hanyatlásnak indult. A sziget délkeleti csücskében egy, többnyire táblás szerkezetű kiemelkedés, a Monti Iblei található.
Szicília legnagyobb síksága a Cataniai-síkság, kiterjedése 430 km², az Etna és a Siracusa környéki hegyek közé ékelődik. Az itteni vörös talajon kiváló szőlő terem.
A sziget két legnagyobb folyója a Salso (Déli Imera) és a Platani. Nyáron a folyók vízhozama igencsak megcsappan, szinte kiszáradnak.

Növényzet és mezőgazdaság

Az elmúlt kétezer esztendőben Szicília gabonatermő vidékként vált híressé. A durumbúza mellett ma elismert termékei az olivabogyó és a bor. A szigeten jellemző növény a macchia-bozót. A régi tölgyerdők maradványai is fellelhetők még itt-ott, amelyek egykor a ma már kopár hegyeket borították. Az örökzöld tölgy a tengerszint feletti 300 és 600 méter közötti sávban tenyészik. A szigeten parafaerdőket is találhatunk.

 http://utazom.com/sites/default/files/utazas-korutazas/51227/szicilia-lipari.szigetek-szivarvanyban-jatszo-mesevilag_7.jpg
Éghajlata
„Most, hogy lábunkat „megvetettük” Szicília földjén, érdemes röviden áttekintenünk e sziget természetföldrajzi, történeti adottságait. Háromszögletű alakja miatt az ókori görögök Trinakria-nak nevezték. Azonban már a Kr. e. V. században „végzetes” tévedés történt; a háromszög elképzelést összetévesztették a három lábbal (Triscele); így Szicília emblémáját jelenleg is három láb alkotja egy Medúza fej körül, amely szimbolizálhatja a Nap három alakját – a tavasz, nyár és a tél istene – vagy a Hold három fázisát. A sziget újkori elnevezése (Szicília), amelynek feltehető jelentése ,termékeny’, gyakorlatilag a természeti adottságokhoz kötődő pogány asszociációkat őrizhette meg. Három tenger határolja; nyugaton és délen a Földközi, északon a Tirrén, keleten a Jón. A szárazföldhöz több közeli szigetcsoport tartozik: a Lipari-, más néven Eoli-szigetek (közöttük a Strombolival), Pelagia-szigetek, Ustica, az Egadi-szigetek és Pantelleria. E szigetek többsége vulkáni eredetű, emellett Európa legimpozánsabb vulkáni kúpja, az Etna (3370 m) Szicílián található. A sziget tengerszint feletti átlagmagassága 450 méter. Az Appenninek folytatásaképpen négy hegyrajzi együttes tagolja Szicíliát. A tirrén tengerparttal szinte párhuzamosan fut a legmagasabb vonulat, amely magába foglalja a Peloritan, Nebrodi és Madonia hegységeket.”  /Szerző: Tillai Gábor -Hetedhéthatár/
Szicília éghajlata a tengerparti területeken kellemes, földközi-tengeri. A nyár meleg, de nem túl forró, a tél rövid és enyhe, október és március között pedig mérsékelt esőzés jellemző. A napsütéses napok évi száma átlagosan: Palermo – 98, Messina – 110, Taormina – 130, Siracusa – 133. Az évi középhőmérséklet a partok mentén 17 és 19 Celsius fok között ingadozik. A legforróbb hónap a július.

http://continent.hu/wp/wp-content/uploads/2013/01/Etna.jpg
Művészetek és látnivalók
Szicília híres művészetéről, számos költő és író született itt. A helyi műveltség korai képviselője volt a Szicíliai Iskola a tizenharmadik század elején, amely amellett, hogy mércét állított fel a későbbi generációk számára, számos költőnek adott ösztönzést a következő századok során. A leghíresebb szicíliai művészek kétségkívül Luigi Pirandello, Giovanni Verga, Salvatore Quasimodo, Gesualdo Bufalino, és a helyi nyelven alkotó Ignazio Buttitta. Számos zeneszerző is itt született, köztük Sigismondo d'India (Palermo), Alessandro Scarlatti (Palermo), Vincenzo Bellini (Catania), valamint a híres szobrász, Tommaso Geraci.
Notóban és Ragusában a barokk építészet szép példáit csodálhatjuk meg, amelyeket a helyi vörös homokkőből véstek ki. Tetszetős kerámiáiról ismert Caltagirone városa. Az olasz opera egyik jelentős színhelye a sziget fővárosa, Palermo: a Teatro Massimo az egyik legnagyobb színház Európában.
Szicília két neves népszokásról is ismert, amelyek a szigetet ért erős normann hatásokban gyökereznek. A szamárkordékat díszítő, bonyolult ábrák normann romantikus költemények, köztük a Roland-ének jeleneteit ábrázolják. Ugyanezeket a történeteket mesélik el a hagyományos bábszínházak is, ahol fából, kézzel gyártott marionett-bábukat használnak.
Gyönyörű és ősi építmények egész sorát csodálhatja meg a szigetre látogató turista. A szigeten számos helyen föllelhetjük az ókori szicíliai művészet csodálatos alkotásait, valamint a korabeli világban élenjáró építészeti és urbanisztikai megoldásokat (például a vízvezetékek megépítésénél alkalmazott fejlett mérnöki tudomány, római patrícius-villák, szobrok, mozaikok). A helyi ismeretek tovább bővültek a bizánci időszakban, majd a középkor során. A 11. századtól a 12. századig, a királyság első évtizedeinek korára jellemző, hogy az alkotások szinte kizárólag a király udvar megrendelésére jöttek létre. A Hauteville-dinasztia építette (pápai legátusi cím alapján) a sziget csodálatos katedrálisait, amik a Közép-Itáliából származó új építészeti térrendszerek alkalmazását ötvözik az arab stílusú díszítéssel, a bizánci mozaikművészettel és az apuliai román szobrászattal.

Szicíliai konyha
Az itteni ételeket ajánlják a fogyókúrázni vágyóknak is, hiszen a hagyományos szicíliai ételek nem egyenlőek az olasz konyha tésztaételeivel. Ilyen például a padlizsán-alapú caponata saláta, valamint a sfinzione, amely egy helyi pizzaféleség, és többnyire pékségekben kapható. A pannella csicseriborsóból készült tésztaféleség. További ételek: a maccu (krémes leves, a csicseriborsóból, amiből a pannellát készítik), a crocchè (sült burgonyagombócok sajttal és tojással), az arancine (sült rizsgolyók sajttal vagy hússal töltve). Szicília híres tengeri ételeiről. Népszerű eledel a sült kardhal. A kisebb halakat ecetben és cukros szószban készítik el. A seppiát (tintahal) saját fekete „tintájában” szolgálják föl, tésztával. A finnocchio con sarde (édeskömény szardíniával) is tésztával készül. A desszertek közül kiemelhető a cannolo (a magyar csörögefánkhoz hasonló, ám kakaóval ízesített gyúrt tészta, kandírozott citrom és narancshéjjal, csokoládéreszelékkel ízesített, túrókrémmel tálalva), a cassata (édes sütemény, ugyanazzal a töltelékkel, mint ami a cannoliban is van), a frutta di martorana (vagy pasta reale: mandulás marcipánsütemények, színes gyümölcsöket megformázva), a szicíliai gelato (fagylalt) amit gyakran édes zsemlében, mint szendvicset fogyasztanak. Egy történet szerint a fagylaltot Szicílián találták föl a római időkben, amikor is egymást váltó futárok hordtak jeget az Etna csúcsáról, hogy a patríciusok ízesítve fogyaszthassanak belőle. A granita pedig egész egyszerűen nem más, mint ízesített jégkása, amelyet nyáron fogyasztanak előszeretettel.


Világörökségi helyszínek
®      a Val di Noto barokk városai
®      Agrigento régészeti emlékei
®      Piazza Armerina:La Villa del casale (római villa)
®      Lipari-szigetek
®      Siracusa
®      Sortino, sziklatemető

Közlekedés
A legtöbb szicíliai autópálya (olaszul autostrada) a sziget északi részén található. Közülük a legfontosabbak a Palermót és Catanaiát összekötő A19-es, a Palermót Messinával összekötő A20-as, az A29-es, ami Palermo és Mazara del Vallo között húzódik, és a fizetős A18-as autópálya Messina és Catania között. A sztrádák többségét a hegyes-dombos vidék miatt megemelték, az utakat oszlopok tartják a föld fölött (viadukt). A sziget déli részén jól karbantartott autóutakon közlekedhetünk.
A sziget vasúti összeköttetésben áll az "olasz csizmával". Híd híján a vasúti kocsikat komppal szállítja át a Messinai-szoroson, az olasz vasúttársaság, a Trenitalia. Ha megépül a szoroson a világ leghosszabb kábelhídja, a történelemben először közvetlenül is el lehet majd jutni a szigetre.

Közlekedés vélemények másoktól:
"Bár ezt többen, több helyen megjegyezték már, de akkor is érdemes elmondani: Igen, a szicíliai közlekedés legjobb szinonimája a káosz!
Meg lehet úszni, odafigyeléssel, és persze sok szerencsével, de jobb, ha egy pár dologgal tisztában vagyunk, mielőtt belevágunk. A szicíliaiak fejében a lentiek szerintem kb. így élnek:
Védettség a már körforgalomban haladónak: "Én csak megyek, megyek befelé, ha jön is ott valaki, mert ugye én oda be akarok jutni..."
Elsőbbségadás tábla: "Az meg mi???"
Stop tábla: "Jaa, vmi érdekes piros dolog. Jól mutat az út mellett, kellemes hangulati elem."
Illetve számukra úgy látszik az hozza meg a csí-t, a belső egyensúlyt, ha legalább két sávon közlekedhetnek, legyen az autópálya külső és leálló sávja, vagy külső és belső sávja egyszerre.
Motorosok: össze-vissza haladnak. Kiszámíthatatlanul.
Pozitívum: a dudát hangulati elemként használják, mintegy beszélgetésre - de nem a magyar típusú " anyád, kiirtom a családod, ha egyel előbbre kerülsz nálam a pirosnál" jellegű bosszúállásra.
Tipp: ha el akarunk jutni időre A-ból B-be, CSAK autópályát használjunk, mert a főutak kanyargósak, és bedugulnak. Az autópályák viszont jó minőségűek és nem minden szakaszuk fizetős!
Busz: Taorminában és Szicília jópár környékén nagyon jó a buszközlekedés helyben és a Catania reptér felé is. Menetrend itt található:http://www.interbus.it/Orarietariffe.aspx
A helyi járatok pontos indulása általában kb. 10-15, akár 20 perccel is csúszik, viszont a reptéri járaté nem!
Érdekesség, hogy míg helyben a Hotel Corallotól egy menet Taorminába kb. 1,70 Eur, addig a reptéri járat díja csak 7 eur, ami kifejezetten jutányos.
Gyengébb idegzetűek készüljenek fel előre, mert a helyi járat a partról hajtűkanyarokkal bőven tűzdelt szerpentinen jut fel és le Taorminába. Itt a sofőrök számunkra hajmeresztően, de mégis biztonsággal hozzák le a járgányaikat, miközben kedélyesen (sokszor hátranézve) diskurálnak, ha akad valakivel. (N. K. 2012)


A sziget keleti partjain a strandok zömében kavicsosak. Aki homokos strandokat keres, annak ott van pl. Giardini Naxos (Cataniától kb. 45 percre). A keleti strandok többnyire kicsik, zsúfoltak. A Tripadvisor híres utazási vélemény honlap 2013-ban ranglistát tett közzé a világ legjobb strandjairól és az első helyezett a lampedusai Spiaggia del Coniglio! 
Távolságok autóval: Catania - Palermo: kb. 200 kilométer, Catania - Siracusa: kb. 60 kilométer, Catania - Taormina: kb. 50 kilométer, Palermo - Cefalú: 65-70 kilométer.
 A szigeten az UNESCO kulturális világörökség részei: Agrigento régészeti lelőhelyei, a Templomok Völgye, a Villa Romana del Casale, a Val di Noto későbarokk városai a sziget dél-keleti részén, Siracusa városa és Pantalica nekropolisza.  

Mások írták:

Tetszett & nem tetszett

tetszett

1.        Taorminában abból a szögből nézni a görög színház romjait, ahogy azt Csontváry láthatta festéskor
2.        az elszigetelt hegyi falvak, amilyen Savoca (ahol a Keresztapa egyik híres jelenetét forgatták)
3.        Siracusa roppan egyedi és régi századokat idéző óvárosa, ami valójában egy sziget
4.        a meseszép Spiaga dei Coniglio (Nyúl-strand) Lampedusán, a világ egyik legszebb partszakasza
5.        a templomok völgye Agrigento mellett, a sziget déli részén
6.        az Etna vulkanikus talaja
7.        szuper a klíma
8.        a vidéki tájak izgalmassága, bukolikus hangulata
9.        szívélyesek a szigetlakók
10.   nem szippantotta annyira fel a globalizmus, többségben vannak a helyi hiteles dolgok

nem tetszett

1.     egy rövidebb (kb. 8 napnál rövidebb) utazás keretében szinte lehetetlen a sziget lényeges látnivalói végignézni, a bőség zavara
2.     vadul közlekednek keskeny utakon, nehéz autózni a falvak meredek, pici utcáin
3.     júliusban és augusztusban megterhelő a hőség
4.     délután háromtól este nyolcig nehezen lehet találni nyitva tartó vendéglőt
5.     autóbérlés nélkül nem megy a sziget meglátogatása
6.     Palermoban a turistáknak szóló árdrágítások
7.     a szemétszállítás látható problémái a városokban
8.     nincs elég pénz a házak renoválására, a műemlékek rendbe tartására
9.     a legtöbb múzeumban nem engedik a fényképezést
10.nem lehet bedobni a vécépapírt a vécébe, mert eldugul gyorsan a keskeny cső

Vélemények másoktól…

" Etna: Kötelező túra, és óriási élmény! Nem olcsó, de megéri az árát!
Érdemes látni Corlenonét (Palermótól kb. egyórás út). De: ne menjen oda a senki nagy elvárásokkal, mert itt semmit nem forgattak a Keresztapa filmből sem. (Ahol forgattak: az Savoca). De ha akarunk megtapasztalni egy kis igazi szicíliai életérzést, akkor mindenképpen érdemes megnézni! A belváros egész hangulatos, és egy teljesen más világba, egy zárt közösségbe csöppenünk, ahol szó szerint szemet szúrunk a helyieknek!
Más: Fontos tudni, hogy pl. Szicília egyik legszebb strandján, aminek partján fekete homokot mos a tenger (Spiaggia Sabbia Nera, Vulcano szigeten), vagy épp Taormina legszebb strandján, az Isola bellánál kedvezőtlen szélirány esetén sajnos a mélyebb vizekből rózsaszínű medúzák érkeznek, amiknek a csípése nagyon kellemetlen.
Tehát úszásnál érdemes nagyon figyelni, illetve ha megcsípnek, borogatást kérni a helyi David Hasselhoff imitátor úszómesterektől. Egyébként a leírások alapján ecetes-vizes borogatás is segít.



"Valószínűleg Szicíliába nem nyáron kell menni, mert a melegben minden kiszárad és gyakoriak a tüzek. A sziget belseje semmit sem mond, mint táj. A tengerpart szép, de Palermoban és főleg Cataniában nagyon szemetes. Építészetileg, pár várat leszámítva, csak templomokat lehet látni, melyből a kínálat néha már terhes. Mi nem lelkesedtünk annyira az antik ásatások iránt, de akit érdekel, itt megtalálja minden számítását.”


„ Az utazás kellemes volt, bár kicsit többet vártunk Szicíliától, mind a tájat illetően, mind építészetileg. Olasz viszonyok között a szállodák is rendben voltak. A közlekedés szerényen szólva is kaotikus, a vezetésre nagyon oda kell figyelni. Az emberek barátságosak, bár kevesen beszélnek idegen nyelven. Bűnözésnek nyomát sem láttuk, semmiféle rossz érzésünk nem volt. Az étkezési lehetőségek és az éttermekben felszolgált ételek minősége nagyon jó volt, elfogadható áron. A bérautó ugyan betegeskedett kicsit, de végül ez is megoldódott, úgyhogy a Maggiore kölcsönző is rendben volt teljesen.”


" Nagyon tetszett nekünk Szicília, de sajnos csak a keleti részét láttuk, mert Cataniába repültünk. Az Etna izgalmas volt, bár egy kicsit fárasztó program, Siracusában az óváros lenyűgöző, viszont Messina egyáltalán nem jött be, egy zajos, érdektelen hely. Taormina központja nekünk unalmas volt, a görög színház viszont nagy élmény. A csendes vidéki (nem partmenti) tájakon autózás volt a legkellemesebb."


Catania: "A pár perces séta után visszafordulunk s Catániáig meg sem állunk. (Kivéve, amikor eltévedünk. Háromszor.) Megfog minket egy Hopp on Hopp off buszvezető, látja rajtunk a hülye, levágható turistát, s rádumál egy negyven perces útra. Ebből harminc percet a tengerparti sétányon fuvaroz, cammogunk a tűző napon vagy tizenöttel, a szokásosnál randább tengerparti panelek mellett hajtunk el, mögöttünk marad a belváros, ami miatt ide jöttünk. „


Meglátjuk….

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések