Töltött káposzta Edy módra
TÖLTÖTT KÁPOSZTA HOZZÁVALÓI
10 dkg rizs
1 kg darált sertéscomb
4 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só
őrölt feketebors
pirospaprika
10 dkg rizs
1 kg darált sertéscomb
4 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só
őrölt feketebors
pirospaprika
őrölt kömény
1 fej savanyú káposzta
20-30 dkg füstölt tarja v. sonka
olaj
2 ek liszt (törlés)
20-30 dkg füstölt tarja v. sonka
olaj
2 ek liszt (törlés)
2 tojás
2 erőleveskocka
pirospaprika (törlés)
2 ek tejföl
pirospaprika (törlés)
2 ek tejföl
- A rizst megmossuk, vagy gyorsrizst készítünk. Ehhez hozzáadjuk darált sertéshúst, az apróra vágott vöröshagyma felét és fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát, majd óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk.
- A káposztát kimossuk, majd a lefejtett levelekbe begöngyöljük a tölteléket.
- A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt hússal és a maradék hagymával. Minden apróra legyen vágva. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Tehetünk bele paradicsompürét, 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Kb. 70-80 perc alatt fő meg (az idő a hústól is függ).
- Ha megfőtt a töltött káposzta, rántást csinálok. (kevés olajat melegítek, a lisztet megpirítom benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszek bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit adunk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk. Jó sok tejöllel lehet a tetejét díszíteni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése