Nokedli


 

  • Először felteszem a vizet forrni egy nagy fazékba. Sót teszek a vízbe.
  •  2 adagra például 50 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dkg só,  zsír (vagy olaj).
  • Tészta:
  •  a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, bele az egész tojást és a só. Határozott mozdulatokkal, fakanállal keverjük, közben apránként adagoljuk hozzá a vizet, amennyit felvesz. Ha kemény, vizet adok hozzá. hamar megkeményedik.
  • A nokedli szaggatót a lobogó, enyhén sós víz fölé tesszük, ded előtte hideg vizzel leöblítem.
  • Mehet bele a nokedli tészta . Fontos hogy minél gyorsabban dolgozzunk, így egyszerre fő meg az összes nokedli. Ha mind beleszaggattuk, kevergessük meg.
  • Amikor a nokedlik feljöttek a víz felszínére, további 1-2 perc után már jók is. Ha nagyon túlfőzzük a nokedlit, kemény állagúak és lisztes ízűek lesznek.
  • A kész nokedlit folyó vízzel átmossuk, lecsöpögtetjük majd a felforrósított zsírhoz keverjük, amit jól egybedolgozunk a friss tésztánkkal, hogy azok ne tapadjanak össze.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések