Székelykáposzta Edy módra

 Hv.:

0,5 kg sertéshús (comb, lapocka)

füstölt hús vagy szalonna 20-30 dkg

1 kg savanyú káposzta

1,5 teásk. fekete bors

1 tk. őrölt kömény

vöröshagyma 2,5 fej

fokhagyma 3-4 gerezd

sertészsír 1,5 ek.

pirospaprika 1  ek.

paprika, paradicsom 1-1 db(hiányában paprikakrém, v. kechup)

babérlevél 1-1,5 db

tejföl kb 3. dl


Elkészítés:

A zsírt felmelegítem, beleteszem a csíkokra vágott füstölt húst (szalonnát), ezt kiveszem,majd az apróra vágott hagymát ráöntöma zsírra, és szép sárgára sütöm.

Belekerül a nagyobb kockákra vágott hús, majd a fokhagymával összekeverem.

Ha szépen kifehéredett a hús rákerül a bors, őrölt kömény, pici só (mert nem tudni mennyire lesz savanyú a káposzta, és mennyire sós a füstölt áru.

Eztán szórom meg a fűszerpaprikával, de rögtön öntök rá vizet és tehetünk bele babérlevelet, összekeverem, és teszek még rá  egy kis vizet és kb.fél órát hagyom főni fedő nélkül. Figyelgetni kell, mert elfőheti a vizet, ezt pótolni kell.

Megnézem a húst, ha félig puha, akkor akkor rakom bele a savanyú káposztát, melyet előbb átmosok, ha esetleg nagyon savanyú.

Óvatosan sózzuk és lassú tűzön főzzük, míg minden puha nem lesz.

Akkor jó, ha puha  hús és a káposzta is.

Van aki tesz bele tejfölt. A tejfölt fellazítjuk, kevergetem, és ha kevés a lé, akkor nem kell hőkiegyenlítés.

Ha több a leve, akkor erre figyelni kell.

Én nem rakom bele előre, mindenki tesz magának.












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések