Székelykáposzta Edy módra
Hv.:
0,5 kg sertéshús (comb, lapocka)
füstölt hús vagy szalonna 20-30 dkg
1 kg savanyú káposzta
1,5 teásk. fekete bors
1 tk. őrölt kömény
vöröshagyma 2,5 fej
fokhagyma 3-4 gerezd
sertészsír 1,5 ek.
pirospaprika 1 ek.
paprika, paradicsom 1-1 db(hiányában paprikakrém, v. kechup)
babérlevél 1-1,5 db
tejföl kb 3. dl
Elkészítés:
A zsírt felmelegítem, beleteszem a csíkokra vágott füstölt húst (szalonnát), ezt kiveszem,majd az apróra vágott hagymát ráöntöma zsírra, és szép sárgára sütöm.
Belekerül a nagyobb kockákra vágott hús, majd a fokhagymával összekeverem.
Ha szépen kifehéredett a hús rákerül a bors, őrölt kömény, pici só (mert nem tudni mennyire lesz savanyú a káposzta, és mennyire sós a füstölt áru.
Eztán szórom meg a fűszerpaprikával, de rögtön öntök rá vizet és tehetünk bele babérlevelet, összekeverem, és teszek még rá egy kis vizet és kb.fél órát hagyom főni fedő nélkül. Figyelgetni kell, mert elfőheti a vizet, ezt pótolni kell.
Megnézem a húst, ha félig puha, akkor akkor rakom bele a savanyú káposztát, melyet előbb átmosok, ha esetleg nagyon savanyú.
Óvatosan sózzuk és lassú tűzön főzzük, míg minden puha nem lesz.
Akkor jó, ha puha hús és a káposzta is.
Van aki tesz bele tejfölt. A tejfölt fellazítjuk, kevergetem, és ha kevés a lé, akkor nem kell hőkiegyenlítés.
Ha több a leve, akkor erre figyelni kell.
Én nem rakom bele előre, mindenki tesz magának.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése