Krumplis pite
Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra vágott burgonya kockákkal.
Hv:
5-6 szem nagyobb krumpli
Tésztához: sűrű palacsinta tészta!
- 40 dkg liszt
- 1 liter tej
- 4 db tojás
- 1/2 kávéskanál só
- 1-2 dl olaj.
(a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elk:
6 db nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk és besózzuk, állni hagyjuk míg a tésztát elkészítjük.
A tepsit jó alaposan zsírral v. olajjal kikenjük, a krumpli szeleteket egymás mellé
belehelyezzük. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal
kipótoljuk.
A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer
legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).
Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. A tetejét jól locsoljuk meg olajjal mert akkor sül piros ropogósra . Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.
Amikor kisült, azonnal tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és a burgonyás felével felfele helyezzük tányérra. Lehet enyhén sózott tejföllel megkenni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése