Krumplis pite

 

Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra vágott burgonya kockákkal.

Hv:

5-6 szem nagyobb krumpli

Tésztához: sűrű palacsinta tészta!

  • 40 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 4 db tojás
  •  1/2 kávéskanál só
  •  1-2 dl olaj.

(a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)

Elk:

6 db nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk és besózzuk, állni hagyjuk míg a tésztát elkészítjük. 

A tepsit jó alaposan zsírral v. olajjal kikenjük,  a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk.
A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. A tetejét jól locsoljuk meg olajjal mert akkor sül piros ropogósra . Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.

Amikor kisült, azonnal tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és a burgonyás felével felfele helyezzük tányérra. Lehet enyhén sózott tejföllel megkenni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések