Babonák Szilveszter és Új év első napja

 


Talán a legismertebb mind közül:

Amilyen az újév első órája, napja, olyan lesz az egész év!

Mit tegyünk és mit ne tegyünk szilveszterkor és újévkor:

- Tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele a jövő évi szerencsénket is

- Nem szabad mosni és ruhákat teregetni

- De nem maradhat száradó ruha sem a szárítón, mert jövőre akasztott ember lesz a családban

- Nem szabad kölcsön adni sem, mert következő évben házunkból a szerencse inkább kifele megy

- Aki pénzt ad ki újévkor, egész évben azt fogja csinálni

- Szilveszterkor ne együnk meg mindent, hagyjunk a hűtőben is, hogy az új esztendőben se szenvedjünk hiányt semmiből

- A hagyomány szerint az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat

- Aki szilveszter és újév között születik, abból nagy úr lesz

- Tartózkodjunk a vitáktól, veszekedésektől újévkor, mert amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre

- Újév napján aki korán kel, egész évben friss lesz. Aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz

- Törekedjünk arra, hogy újév napján az első látogatónk férfi legyen, akkor leszünk szerencsések

- Akit újévkor megvernek, mindennap kikap a következő esztendőben

Ételek, amire figyeljünk szilveszterkor és újévkor

- Tilos baromfit (csirke, tyúk) fogyasztani, mert elkaparná, kikaparná a szerencsét a házból

- A szerencsés embernek malaca van, tartja a mondás. Inkább malachúst együnk, mert a malac előre túrja a földet, vagyis kitúrja a szerencsét

- Ha halat eszünk, úgy tartja a mondás: a hal elúszik a szerencsénkkel, a vad pedig elszalad. Tehát, ha szerencsét szeretnénk maguknak, akkor ezt se fogyasszunk

- Újévkor ugyanilyen fontos a lencse fogyasztása. A bab, lencse, borsó, rizs fogyasztása sok pénzt és szerencsét hoz újévkor.

- Aki üzlettel foglalkozik, hogy gyümölcsöző esztendő köszöntsön rá, szilveszterkor gyümölcsöket kell ennie.

Szilveszter és újév a szerelmesek napja is

Egymás nyomában járnak, még a babonákban is, így mind a kettő a szerelmesek napja is.

- Azt tartja a hagyomány, hogy aki szilveszter éjszakáján megfordítja a párnáját a feje alatt, meglátja a jövendőbelijét álmában.

- Aki a kakast újév hajnalán meglesi amikor elsőt kukorékol, abból az irányból várhatja a szerelmét, amerre a kakas nézett.

Magyar néphagyományok szerint szerencsét hozó ételek

Szilveszteri malac

Több magyarázat is létezik arra nézve, hogy miért lett a malac a szilveszter ikonikus étele. Egyes helyeken úgy tartják, hogy orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat és előtúrja szerencsénket a földből. Másutt a hízott malac a bőség, a jólét jelképe, ami egyértelműen jó ómen, ha az új esztendőre hasonlókat kívánunk magunknak is. Nálunk a malacsültet sokan virslivel, hurkával vagy kolbásszal helyettesítik, de ugyanazt a jelentéstartalmát kapcsolják hozzá. Aki biztosra akar menni, az nem érheti be ennyivel, hiszen az eredeti hagyomány szerint csak a csülök, a köröm és a malac farka hordozza a szerencsét. Éppen ezért szilveszterre még mindig sok helyen szokás kocsonyát főzni, ami sertésből készülvén szintén tartalmazza a jövő évi szerencse hozzávalóit.

Figyelem! Bár a szilveszterhez kapcsoljuk, valójában a malacsült és más, sertésből készült étel (pl. kocsonya) újévi fogások, melyek éjfél előtt nem kerülhetnek az asztalra, különben elviszik a szerencsénket!


Rétes

Dédanyáink és szépanyáink erejükkel és idejükkel nem spórolva nyújtották a rétest szilveszterre abban a hitben, hogy minél hosszabbra nyújtják, annál hosszabb lesz az élet és a boldogság is. A töltelékkel sem fukarkodtak, hiszen a jól megtömött rétes is a bőség jelentését hordozta magában.

Lencse

Amint beköszönt az új esztendő, akár már az éjféli koccintás után előkerülhetnek a különböző hüvelyesek, melyek közül nálunk a lencse mondható a leginkább hagyományosnak. A lencsés hús, a lencse főzelék vagy leves jellegzetes ételek január 1-jén. Az apró szemek a pénzérméket szimbolizálják, ezért minél többet eszünk belőle, annál vastagabb lesz a pénztárcánk a jövő évben.

Tiltólistás ételek

Bár a világ számos pontján ezzel nem értenének egyet, a magyar hagyományok szerint szilveszterkor tilos szárnyast, vadat és halat enni. A magyarázat pedig a következő: a szárnyas elkaparja a szerencsénket, a vad elfut, a hal pedig elúszik vele. Ám a gasztronómia változásával egyre több kerül ezekből a húsféleségekből is az asztalra, és hogy szilveszterkor se kelljen mellőznünk őket, természetesen megszülettek a megfelelő magyarázatok is, melyek feloldják a tiltást. Ahogyan sok országban, úgy nálunk is egyre többen vallják, hogy igenis helyük van a szilveszteri menüben, hiszen a vad elfut a problémáinkkal, a hal elúszik velük, a szárnyas pedig elkaparja őket. Nem beszélve arról, hogy a hal pikkelyei szimbolizálhatják a jólétet is, pl. legyen annyi pénzünk, amennyi pikkelye a szilveszteri halnak van - ez régebben azokon a helyeken volt szokásban, ahol folyók partján élve sokan a halászatból tartották fenn magukat.

Amit szintén tilos: mindent felfalni! Ha úgy lépünk át az új esztendőbe, hogy az utolsó maradékot is elpusztítottuk, ez a hiány fogja végig kísérni a következő évünket. Ezért minden fogásból tegyünk félre egy jelképes adagot, hogy bebiztosítsuk magunkat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések