Fasírt



Stefánia vagdalt/fasírt
fénykép kell

Hozzávalók:
1 kg sertéshús
2 egész tojás
2 zsemle vagy fehér kenyér
kisebb  vöröshagyma v. vöröshagymakrém
1 gerezd fokhagyma
kevés őrölt pirospaprika, só, fekete bors,
zsemlemorzsa vagy liszt  és  olaj a kisütéshez.


VAGDALT
1.       A húsokat a hártyáiktól jól megtisztítva ledaráljuk, vagy eleve darált húst veszünk. Nálunk minimum 1-1,5 darált hús kell.
2.       A zsemlét vagy kenyeret tejben vagy vízben megáztatjuk, (de csak annyira hogy könnyen morzsolható legyen). Kicsavarjuk, a húshoz adjuk és az egész felvert tojásokkal, gyengén megpirított vöröshagymával, sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, kevés áttört fokhagymával, jól kidolgozzuk.
3.       Vizes kézzel egyforma pogácsákat formálunk, zsemlemorzsába vagy lisztbe forgatjuk és forró olajban lassan kisütjük.
4.       Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, kivált a lapos pogácsákat ne szárítsuk ki.
5.       Szűrőn, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.

Lehet melegen és hidegen fogyasztani, mindenhogy finom.
 Lehet hosszúkás cipóban formázva, kizsírozott tepsiben, morzsával meghintve kb. 30 percig sütni, ez a Stefánia vagdalt.
 Süthetjük fasírozott pogácsákat sütőben is olajozott vagy zsírozott tepsiben. Ilyenkor a tetejét kevés olajjal vagy olvasztott zsírral meglocsoljuk. Vagy olajsütőben is.

STEFÁNIA VAGDALT (Egyben sült fasírt, főtt tojással a közepén)
1.     
            Fentiek szerint elkészítjük a fasírozott masszáját.
2.       Keményre megfőzünk a  tojásokat és ha kihűlt megtisztítjuk.
3.       Az őzgerincformát alufóliával kibéleljük úgy, hogy mindkét oldalán kilógjon annyi, amivel lefedjük.
4.       Az alufóliázott formát vékonyan zsírozzuk és zsemlemorzsával megszórjuk.
5.       Belesimítjuk a massza felét, közepére hosszában lerakjuk a főtt tojásokat és befedjük az egészet a maradék masszával és elsimítjuk.
6.       Zsemlemorzsával vékonyan megszórjuk és az alufóliát ráhajtjuk.  
    Előmelegített sütőben sütjük.
    Hidegen szeleteljük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések