Francia hagymaleves Edy módra (Soupe à l'oignon)
Hozzávalók:
- 4-6 db hagyma (kb. 400-500 g)
- 1 ek. olaj
- 5 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- 2 ág friss kakukkfű (vagy 1/4 tk. szárított) - elhagyható
- 2 dl száraz fehérbor vagy pezsgő
- 8 dl - 1 l csirke alaplé vagy borjú alaplé
- Só
- Bors
- 15-20 dkg erősebb ízű sajt, pl. Gruyére
- Vágjuk a hagymát kb. fél cm-es karikákra.
-
Felolvasztom a vajat és beleteszem a hagymát. Hozzáadok 1 tk. sót, és lassú tűzön, fedő nélkül, időnként
megkeverve párold 25 percig.
Fini illat lesz /a karamellizálódó hagyma és vaj illata / de vigyázni kell, mert hamar odaég.(Mivel francia étel, csak vajat használhatunk, igazi vajat). - Amikor a hagyma már szépen karamellizálódott, hozzá adunk egy evőkanál lisztet. Megkeverjük, ebbe tesszük a kakukkfüvet, és pirulni hagyjuk pirulni közepes lángon a lisztet 1-2 percig.
- Felöntöm fehérborral, és megkeverem, hagyom 3-4 percig főni, amíg az alkohol elpárolódik, és a liszttől a hagymaleves besűrűsödik. Ez lehet hogy előbb bekövetkezik.
- Felöntöm az alaplével, sózom ízlés (és az alaplé sóssága szerint), illetve borsozom. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk 20 percig.
- És elkészült a finom francia hagymaleves. Megpirított cipóba is tölthetjük a levest, reszelt parmezánsajttal meghintve. Pl: így: tányéronként 2 kisebb (pl. bagett) vagy 1 normál szelet kenyeret piríts meg.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése