Francia hagymaleves Edy módra (Soupe à l'oignon)

Hozzávalók:
  • 4-6 db hagyma (kb. 400-500 g)
  • 1 ek. olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. liszt
  • 2 ág friss kakukkfű (vagy 1/4 tk. szárított) - elhagyható
  • 2 dl száraz fehérbor vagy pezsgő
  • 8 dl - 1 l csirke alaplé vagy borjú alaplé
  • Bors
  •  15-20 dkg erősebb ízű sajt, pl. Gruyére


  1. Vágjuk a hagymát kb. fél cm-es karikákra.

  2. Felolvasztom a vajat és beleteszem a hagymát. Hozzáadok 1 tk. sót, és lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve párold 25 percig.
    Fini illat lesz /a karamellizálódó hagyma és vaj illata / de vigyázni kell, mert hamar odaég.(Mivel francia étel, csak vajat használhatunk, igazi vajat).



  3. Amikor  a hagyma már szépen karamellizálódott, hozzá adunk egy evőkanál lisztet. Megkeverjük, ebbe tesszük a kakukkfüvet, és pirulni hagyjuk  pirulni közepes lángon a lisztet  1-2 percig.

  4. Felöntöm  fehérborral, és megkeverem, hagyom 3-4 percig főni, amíg az alkohol elpárolódik, és a liszttől a hagymaleves besűrűsödik. Ez lehet hogy előbb bekövetkezik.

  5. Felöntöm az alaplével, sózom ízlés (és az alaplé sóssága szerint), illetve borsozom. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk  20 percig.

  6. És elkészült a finom francia hagymaleves. Megpirított cipóba is tölthetjük a levest, reszelt parmezánsajttal meghintve. Pl: így: tányéronként 2 kisebb (pl. bagett) vagy 1 normál szelet kenyeret piríts meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések