Erdélyi édeskaposzta



Erdélyi édes káposzta

hozzávalók 8 főre
  • 1 fej káposzta –  1,5 kg körül
  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg füstölt tarja/sonka
  • paradicsompüré (vagy paradicsom 4 db)
  • 10 dkg rizs (1 zacskó)
  • 2 tojás
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 dl olaj
  • 2 erőleveskocka
  • frissen őrölt bors
  • őrölt köménymag
  • tejföl

Töltött káposztának ez a formája itt a Dunántúlon talán nem annyira ismert. 
Elkészítés:
  1.   A káposztából kivágjuk a torzsát, és forró, sós vízben abáljuk.
  2.   A torzsa helyébe bökve egy nagy húsvillával kiemeljük a vízből a káposztafejet, lefejtjük a külső leveleket. Deszkára fektetve hűlni hagyjuk, majd a középső nagy eret kivágva két fél levélre teszünk szert.
  3.    A maradék káposztát apróra vágjuk. 
  4.     A rizst félpuhára pároljuk, az is hűljön.
  5.     A hagymát, paradicsomot, sonkát, a maradék káposztát apró kockára vágjuk.
  6.     A darált húshoz adjuk a hagyma felét, a rizst, a tojást, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymaggal hintjük, jól összekeverjük.
  7.     Egy széles lábasba öntjük az olajat, elterítjük a maradék hagyma felét, a tarja felét, arra a paradicsom felét, a megvágott káposzta felét.
  8.     A fél káposztaleveleket úgy töltjük a töltelékkel, mint mikor a papírból zacskót tekerünk csúcsosra. A levélvégeket egyoldalra visszatömködjük. Sugarasan a lábasba helyezzük a töltött káposztákat.
  9.     Amikor az első sor betelt, ráhelyezzük a maradékot mindenből: tarja/sonka, hagyma, paradicsom, vágott káposzta.
  10.     Újabb sor töltött káposzta következik. A maradék abált levelekkel beborítjuk.
  11.     A leveskockákat fél liter vízben felforralva a  halomra öntjük, lefedjük.
  12.     Lassú tűzön 1 órán át főzzük, a lángot kikapcsolva fél órán át pihentetjük.
  13.      Jó sok tejföllel tálaljuk, friss kenyeret adunk mellé.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések