Erdélyi édeskaposzta
Erdélyi édes káposzta
hozzávalók 8
főre
- 1 fej káposzta – 1,5 kg körül
- 50 dkg darált hús
- 20 dkg füstölt tarja/sonka
- paradicsompüré (vagy paradicsom 4 db)
- 10 dkg rizs (1 zacskó)
- 2 tojás
- 4 fej vöröshagyma
- 1 dl olaj
- 2 erőleveskocka
- só
- frissen őrölt bors
- őrölt köménymag
- tejföl
Töltött káposztának ez a formája itt a Dunántúlon talán nem annyira ismert.
Elkészítés:
- A káposztából kivágjuk a torzsát, és forró, sós vízben abáljuk.
- A torzsa helyébe bökve egy nagy húsvillával kiemeljük a vízből a káposztafejet, lefejtjük a külső leveleket. Deszkára fektetve hűlni hagyjuk, majd a középső nagy eret kivágva két fél levélre teszünk szert.
- A maradék káposztát apróra vágjuk.
- A rizst félpuhára pároljuk, az is hűljön.
- A hagymát, paradicsomot, sonkát, a maradék káposztát apró kockára vágjuk.
- A darált húshoz adjuk a hagyma felét, a rizst, a tojást, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymaggal hintjük, jól összekeverjük.
- Egy széles lábasba öntjük az olajat, elterítjük a maradék hagyma felét, a tarja felét, arra a paradicsom felét, a megvágott káposzta felét.
- A fél káposztaleveleket úgy töltjük a töltelékkel, mint mikor a papírból zacskót tekerünk csúcsosra. A levélvégeket egyoldalra visszatömködjük. Sugarasan a lábasba helyezzük a töltött káposztákat.
- Amikor az első sor betelt, ráhelyezzük a maradékot mindenből: tarja/sonka, hagyma, paradicsom, vágott káposzta.
- Újabb sor töltött káposzta következik. A maradék abált levelekkel beborítjuk.
- A leveskockákat fél liter vízben felforralva a halomra öntjük, lefedjük.
- Lassú tűzön 1 órán át főzzük, a lángot kikapcsolva fél órán át pihentetjük.
- Jó sok tejföllel tálaljuk, friss kenyeret adunk mellé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése