Mákos és diós kalács recept Edy módra
Az én fini kalácsom.
H.:
- 250 ml tej
- 5 dkg vaj (lehet teavaj)
- 1-2 ek. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 20 dkg darált mák (bolti zacskós)
- 15-20 dkg cukor
- 50 ml langyos tej
- olvasztott vaj (teavaj)
- sütőpapír
E.:A 250 ml langyos tejben felolvasztom az 5 dkg vajat. Majd beleteszek 1 ek. cukrot, a 25 g élesztőt belemorzsolom. Ezután melegre teszem (pl.Konvektor teteje), mert fel kell futnia, ez kb. 12 perc. A 40 dkg liszthez adok 1-2 ek. kristálycukrot, csipet sót, majd beleteszem az élesztőt. Jól kidagasztom, tiszta konyharuhával letakarom, meleg helyre teszem. Duplájára kelesztem. Lehet kenyérsütőben is előkészíteni a tésztát.
Míg kel, sütőpapírral kibéleljük a tepsinket. Nagy gáztepsi a jó. Elkészítjük a tölteléket.
A 20 dkg mákot összekeverem 15-20 dkg cukorral. Ha cukrozott tölteléket veszünk, a cukrot nem tesszük bele.
Ha a tészta duplára kelt, lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom vékony téglalap alakúra, megtöltöm a mákos vagy diós töltelékkel. Aztán meglocsolom sok olvasztott vajjal a tölteléket. Feltekerem, majd pihentetjük 20 percig. (Ebből a mennyiségből én két rudat csináltam.) Ezután lekenem felvert tojássárgájával. Megszurkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm kb. 30 perc. Alsó-felső sütés.
Akkor szeleteljük, ha már kihűlt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése