Mákos és diós kalács recept Edy módra

 Az én fini kalácsom.



H.:
  • 250 ml tej
  • 5 dkg vaj (lehet teavaj)
  • 1-2 ek. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg darált mák  (bolti zacskós)
  • 15-20 dkg cukor
  • 50 ml langyos tej
  • olvasztott vaj (teavaj) 
  • sütőpapír


E.:A 250 ml langyos tejben felolvasztom az 5 dkg vajat. Majd  beleteszek 1 ek. cukrot, a 25 g élesztőt belemorzsolom. Ezután melegre teszem (pl.Konvektor teteje), mert fel kell futnia, ez kb. 12 perc. A 40 dkg liszthez adok 1-2 ek. kristálycukrot, csipet sót, majd beleteszem az élesztőt. Jól kidagasztom, tiszta konyharuhával letakarom, meleg helyre teszem. Duplájára kelesztem. Lehet kenyérsütőben is előkészíteni a tésztát. 

Míg kel, sütőpapírral kibéleljük a tepsinket. Nagy gáztepsi a jó. Elkészítjük a tölteléket.

A 20 dkg mákot összekeverem 15-20 dkg cukorral. Ha cukrozott tölteléket veszünk, a cukrot nem tesszük bele.

Ha a tészta duplára kelt, lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom vékony téglalap alakúra, megtöltöm a mákos vagy diós töltelékkel. Aztán meglocsolom sok olvasztott vajjal a tölteléket. Feltekerem, majd pihentetjük 20 percig. (Ebből a mennyiségből én két rudat csináltam.) Ezután lekenem felvert tojássárgájával. Megszurkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm kb. 30 perc. Alsó-felső sütés.

 Akkor szeleteljük, ha már kihűlt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések