Lencseleves Edy módra
- 30 dkg lencse
- 2 vastagabb szál sárgarépa
- 1 szál fehér répa
- zöldségzöldje
- 1 fej vöröshagyma (egészben)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db nagy babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- 1 db zöldségleveskocka
- 1 pohár kis tejföl
- 1 szál füstölt kolbász vagy inkább füstölt tarja
Elkészítés
- A lencsét előző este megpucolom, beáztatom.
- A húst összedarabolom, és felteszem főnni a lencsével együtt egy fazékba. A leveskockát (1-2 db) is.
- Megtisztítom a zöldségeket, és vékony karikákra vágom a répákat. A hagymát megtisztítom, egyben marad.
- 25 perc múlva beleteszem a zöldségeket
- Ha forr a leves, beleteszem a babérleveleket, sózom, borsozom.
- Közben elkészítem a rántást 2 evőkanál lisztből és annyi olajból, amennyit felvesz a liszt. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítom, amíg már jól nem habzik.
- A leveszem a tűzről ha habzik, belenyomom .a maradék fokhagymákat, fél percig pirítom, azután jöhet bele a kb. 1/2-1 evőkanál pirospaprika.
- Hideg vízzel kicsit felhígítom, ha sok a levesen a lé, abból is merhetek hozzá.
- Ha megpuhultak a zöldségek, belekeverem a rántást, és még pár percig együtt főzöm.
- Ebbe a mártásba beleteszünk 1 kis doboz tejfölt, és csomómentesre keverjük. /Ez elmaradhat./
Megjegyzések
Megjegyzés küldése