Lencseleves Edy módra

 

Hozzávalók
  • 30 dkg lencse
  • 2 vastagabb szál sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • zöldségzöldje
  • fej vöröshagyma (egészben)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db nagy babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db zöldségleveskocka
  • 1 pohár kis tejföl
  • 1 szál füstölt kolbász vagy inkább füstölt tarja

 

Elkészítés

  1. A lencsét előző este megpucolom, beáztatom.
  2. A húst összedarabolom, és felteszem főnni a lencsével együtt egy fazékba. A leveskockát (1-2 db) is.
  3.  Megtisztítom a zöldségeket, és vékony karikákra vágom a répákat. A hagymát megtisztítom, egyben marad. 
  4.  25 perc múlva beleteszem a zöldségeket
  5.  Ha forr a leves, beleteszem a babérleveleket, sózom, borsozom.
  6. Közben elkészítem a rántást 2 evőkanál lisztből és annyi olajból, amennyit felvesz a liszt. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítom, amíg már jól nem habzik. 
  7. A leveszem a tűzről ha habzik, belenyomom .a maradék fokhagymákat, fél percig pirítom, azután jöhet bele a  kb. 1/2-1 evőkanál pirospaprika. 
  8.  Hideg vízzel kicsit felhígítom, ha sok a levesen a lé, abból is merhetek hozzá.  
  9.  Ha megpuhultak a zöldségek, belekeverem a rántást, és még pár percig együtt főzöm.
  10. Ebbe a mártásba beleteszünk 1 kis doboz tejfölt, és csomómentesre keverjük. /Ez elmaradhat./

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések